| Maatschappelijk

Het resultaat van vier maanden kinderen achter het stuur

15 januari begonnen ruim vierhonderd leerlingen van zestien scholen aan een grote uitdaging: de Energy Challenges Noord West. Zij pakten de handschoen op, om hun school en omgeving wakker schudden om slimmer met afval en energie om te gaan.

Donderdag 23 mei kwamen zij weer bij elkaar voor de finale om de campagne af te sluiten met een knal. Wat een geweldige pres(en)taties hebben zij geleverd! 

Ieder team kreeg een showcase om te laten zien wat ze hadden geleerd en gedaan. Terwijl een gedeelte van het team deze opbouwde, begon de rest met een energizer om alvast zelf wat energie op te wekken. Daarna opende wethouder Elly Konijn van de gemeente Alkmaar het feest door te benoemen wat ze allemaal langs had zien komen in de media en via collega wethouders en burgemeesters.

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Vervolgens begon de energiemarkt. Alle teams gingen bij elkaar langs om te zien wat de andere scholen hadden gedaan. In sfeer met de EU-verkiezingen op deze dag, werd de publieksprijs ook democratisch bepaald doordat iedere aanwezige, kinderen en volwassenen, een stem mochten uitbrengen op het team die zij het beste vonden.

Op de energiemarkt bleek heel duidelijk dat er enorme resultaten zijn geboekt door de kinderen: hoeveel energie er was bespaard, hoeveel afval er was gerycled en nog wordt gerecycled, hoeveel mensen er zijn bereikt waaronder wethouders, tweede kamerleden en burgemeester, hoeveel evenementen er zijn georganiseerd, en nog veel meer.

Veel teams hadden ook doe-activiteiten zoals een ruilmarkt of een interactieve presentatie. Ook waren er veel toekomststoelen geplaatst bij bedrijven in de buurt en had vrijwel ieder team een plan om te blijven besparen en recyclen ná de campagne.

Na de energiemarkt peilde razende reporter Sjeela de kennis van de energizers over wat ze hadden gezien bij de andere teams door een quiz. Intussen werden de stemmen getelt voor de publieksprijs. Vervolgens werd de publieksprijs, een voetbalclinic bij AZ, uitgereikt door Jos Bosman van ENGIE Services West. Het team dat nipt de publieksprijs won is de Julianaschool uit Schagen. De teams zaten dicht bij elkaar.

Toen was het tijd voor de hoofdprijs, en die is voor iedereen omdat alle teams keihard hun best hebben gedaan om hun school en omgeving duurzamer te maken. Deze hoofdprijs is een jumpclinic en free jumpen met het hele team bij Freestyle Motion in Heerhugowaard!

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Media_Image”][/siteorigin_widget]

Een hele leuke verassing was een optreden van ‘Twisted Energy’ van school de Paperclip. Zij hebben een supervet rapnummer geschreven en deze laten horen tijdens de finale. Het heeft ze ongetwijfeld ook stemmen opgeleverd.

Daarmee sluiten we dit jaar af en bedanken we al onze partners bij gemeenten, bedrijven en onderwijsorganisaties voor hun aandeel in het mogelijk maken van het project.

Daarnaast kijken we alweer vooruit naar volgend jaar. Welke energizers nemen volgend jaar het stokje over? Welke scholen nemen volgend jaar het voortouw in de grote energietransitie naar een duurzame toekomst?

Meer weten over de Energy Challenges of deelname voor komend jaar? Aanmelden kan nog steeds. Stuur een bericht naar info@energychallenges.nl.